Kapary i ich wartość odżywcza

Niewielkie kapary mogą się okazać wyjątkowo cennym składnikiem zdrowej diety. W jaki sposób mogą one wpływać na nasz organizm? Co warto wiedzieć na temat ich wartości odżywczej?
Kwiaty kaparów są bardzo dobrym źródłem wielu zbawiennych dla ludzkiego zdrowia substancji, takich jak saponozydy steroidowe czy trójglikozydy. W kaparach znajdziemy również sporo witaminy C oraz takich minerałów, jak sód, cynk, żelazo, potas, fosfor oraz selen. Wszystko to sprawia, iż ta niepozorna roślina może stać się rewelacyjnym wsparciem dla tych osób, które chcą w naturalny sposób wspierać swe zdrowie. Zdrowa dieta z takim dodatkiem ma świetny wpływ na stan przewodu pokarmowego. Szybszy metabolizm, mniej problemów z trawieniem – oto korzyści, na jakie mogą liczyć miłośnicy kaparów. Menu z takim dodatkiem może nas też wspierać w walce z wolnymi rodnikami, a tym samym chronić nas przed zbyt szybkim starzeniem się. To zasługa silnych przeciwutleniaczy, których w kaparach nie brakuje. Ich obecność sprawia jednocześnie, iż kapary zajmują coraz ważniejsze miejsce w profilaktyce chorób nowotworowych. Zdrowa dieta, w której często będą się pojawiały kapary, może mieć jednocześnie bardzo dobry wpływ na odporność naszego organizmu. Warto zatem docenić ten niepozorny dodatek i częściej sięgać po przepisy na te dania, w których kapary pojawiają się w większych ilościach.